URL:ens längd påverkar inte ranking men det kan påverka canonical
Det är en gammal SEO-skröna att tro att korta URL:er rankar bättre. Google har varit tydliga länge; längden i sig spelar ingen roll för hur en sida placeras i sökresultaten.
Det finns däremot (såklart) ett undantag. Om Google hittar flera versioner av en sida med liknande innehåll väljs en canonical URL att indexera. I de fallen väljs oftast den kortare och ”cleanare” versionen. Inte för att den rankar bättre, utan för att den ser bättre ut i sökresultatet.
Bottom line: du vinner inget på att göra alla URL:er superkorta. Det viktigaste är att dina URL strukturer är logiska, konsekventa och enkla att hantera över tid.
AI Mode kontra vanliga blue links. Är det någon skillnad?
I samband med Google I/O, Googles årliga utvecklarkonferens där de presenterar nyheter inom sök, AI och Search Generative Experience, började många undra om SEO-reglerna håller på att förändras.
En vanlig fråga efter årets event har varit:
Måste vi optimera annorlunda för AI-svar än för vanliga sökträffar?
Enligt en analys av 3 123 URL:er som citerats i AI Mode, alltså Googles AI-genererade söksvar, var den genomsnittliga URL-längden 53 tecken (exklusive domän).
Källa searchengineland
I motsvarande blue link-resultat, alltså de klassiska sökträffarna, var snittet 52 tecken.
Källa searchengineland
Det visar att AI-svaren bygger på samma sidor, samma struktur och samma typ av innehåll som traditionella sökresultat. Så länge du bygger din sajt med tydlighet, URL strukturer och SEO-grunder på plats är du redan rätt positionerad, oavsett om trafiken kommer via AI Mode eller vanliga SERP:ar.
Keywords i URL:en. Värt att tänka på?
Lite. Men inte mycket. Google har bekräftat att keywords i URL:er kan hjälpa algoritmen att förstå en sida vid första upptäckten, innan den är crawlad eller indexerad. Men när innehållet väl är processat spelar URL:en mindre roll.
Det är fortfarande smart att ha beskrivande URL:er, särskilt för användaren. Men att strukturera om en hel sajt bara för att få in keywords i webbadressen är ett ineffektivt sätt att jobba med SEO.
URL permanence är viktigare än någonsin
AI-verktyg och language models citerar gärna källor med länkar. Men vad händer när sidan inte längre finns kvar? Vi ser allt oftare att AI-länkar leder till 404-sidor. Det förstör både användarupplevelsen och förtroendet. Om någon klickar på din länk via ett AI-svar och möts av en trasig sida, är det en missad möjlighet och ett dåligt intryck.
Därför är URL permanence viktigt. Undvik onödiga parametrar, dynamiska länkar och strukturer som ofta ändras. AI kommer inte följa dina redirect chains. Bygg långsiktigt.
Använder Google URL structure för att förstå sidor?
Ja, men det är inte en superviktig signal eller tung rankingfaktor. Google förlitar sig mer på klickdjup och internlänkning än på hur en URL är strukturerad. Men en tydlig path som /blogg/seo/basics
kan fortfarande hjälpa algoritmen att förstå innehållets kontext. Det är en extra ledtråd.
Sidor som nås inom tre klick från startsidan tenderar att ses som viktigare. Det betyder att navigation, struktur och internlänkning är viktigare än om en sida ligger i rotnivån eller i en undermapp.
Du behöver inte ha helt platta URL strukturer där allt ligger på samma nivå. Det viktiga är att strukturen är logisk och tydlig, både för besökare och Googlebot.
Slutsats: inget har förändrats men det har blivit viktigare
AI förändrar hur sökresultat presenteras, men inte hur webben fungerar. Search bygger fortfarande på strukturerad, stabil och lättillgänglig information. Och det börjar med dina URL:er.
Du behöver inte superjaga perfekta längder eller peta in keywords i varje path. Bygg hellre en hållbar struktur som är begriplig, logisk och enkel att underhålla. Då gör du både användare, Google och framtida AI-tjänster en tjänst. Just det, och dig själv.