fbpx

SEM

Betala och träffa din målgrupp i rätt moment av köpcykeln

Sökmotor marknadsföring, eller SEM, är en form av internetmarknadsföring som innebär att man främjar webbplatser genom att öka deras synlighet på sökmotorns resultatsidor (SERP) genom optimering och annonsering. SEM-metoder inkluderar sökmotorsoptimering (SEO), vilket innebär att man förbättrar en webbplats innehåll och struktur för att ranka högre i de organiska, eller icke-betalda, sökresultaten, och pay-per-click (PPC) annonsering, vilket innebär att man placerar betalda annonser på sökmotorns resultatsidor.

SEM är en avgörande komponent i digital marknadsföring, eftersom det hjälper företag att nå potentiella kunder som aktivt söker efter deras produkter eller tjänster. Genom att optimera en webbplats för sökmotorer och annonsera på sökmotorns resultatsidor kan företag öka sin synlighet, driva trafik till sin webbplats och till slut generera fler leads och försäljning.

 •  Främjar webbplatser på sökmotorns resultatsidor
 • Nå potentiella kunder som aktivt söker efter era produkter eller tjänster.
 • Värdefull data och insikter om publik och kunder
 • Driv trafik till er webbplats

Annonsering på Google

Annonsering på Google handlar inte om magkänsla eller tur – det handlar om fakta och analyser. Vi mäter och utvärderar annonseringen in i minsta detalj för att på så sätt avgöra hur vi vidare ska arbeta . 90 % av svenskarna använder Google för att söka information innan de köper en tjänst eller produkt. Med Google-annonsering kan vi kontrollera vem som ser din annons, beroende vad personen sökt på, var den befinner sig, och vilken tid på dygnet sökningen skett.

Med annonsering på Google kan du nå dina potentiella kunder precis i köpögonblicket. Du finns där när det avgörande beslutet ska tas.

Hur kan det då komma sig? Om en person ska köpa en cykel och googlar på ”cykel” är den troligtvis inte i slutet av sin köpprocess. Om personen däremot googlar på ”blå 21-växlad monark cykel” är den troligtvis väldigt nära ett köp. Vi jobbar alltid med att våra kunder ska dyka upp i det senare exemplet, du ska veta att när dina potentiella kunder ska göra ett köp av en produkt eller tjänst dyker din webbplats upp som toppförslag.

Det första vi gör när en kund vill ha hjälp med annonsering på Google är att lägga upp en strategi. Tillsammans med dig tar vi fram målet med annonseringen. Vad vill du uppnå? 

Vill du bygga upp ett varumärke för att slå dig fram i djungeln av konkurrenter? Få hjälp att sprida information direkt till kunden för att spara tid på att slippa frågor via telefon och mail. Eller det vanligaste, du vill öka försäljningen och få in nya kunder. Tillsammans bestämmer vi detta, och lägger upp en långsiktig plan.

Google Ads handlar om fakta och analyser. Ju längre vi samarbetar, desto mer fakta och data har vi att analysera – vilket i sin tur leder till en billigare och mer effektiv annonsering.

Ta reda på mer

Kontakta oss

Vi på Marknadsföringsbyrån vill hjälpa ditt företag att ta sig an SEM på det mest effektiva sättet. 

 • Vilka insatser inom SEM har gjort tidigare?
 • Vad vill ni uppnå med annonseringen?
 • Hur optimerar vi budget?


Vi går igenom ett flertalet steg tillsammans med er för att skapa den bästa strategin och sedan det mest effektiva operativa arbetet.

5 snabba om SEM

SEM är en strategi som syftar till att förbättra en webbplatsens synlighet på sökmotorer. Här är fem punkter om SEM:

 1. SEM är en del av en bredare strategi för digital marknadsföring, som syftar till att hjälpa företag att nå sin målgrupp genom att synas på sökmotorer.

 2. Genom att använda olika tekniker och metoder, som sökordsoptimering, sökordsannonsering och länkbyggande, kan en webbplats förbättra sin synlighet på sökmotorer.

 3. En viktig del av en framgångsrik SEM-strategi är att förstå vilka sökord och fraser som används av målgruppen, och sedan optimera webbplatsen för dessa sökord.

 4. En annan viktig del av SEM är att förstå hur sökmotorer fungerar och hur de värderar och rankar webbplatser. Detta kan hjälpa till att förbättra webbplatsens placering i sökresultaten.

 5. Det finns olika verktyg och tjänster som kan hjälpa företag att optimera sin webbplats för sökmotorer, men det är viktigt att välja en pålitlig och professionell leverantör som kan hjälpa till att skapa en effektiv och lönsam SEM-strategi.

SEM vs SEO

SEO, eller sökmotorsoptimering, är en metod för att förbättra en webbplats innehåll och struktur för att ranka högre i de organiska, eller icke-betalda, sökresultaten i SERP. Detta uppnås genom att man in förlitar sig på nyckelord och fraser relaterade till ett företags produkter eller tjänster i webbplatsens innehåll, samt att man ser till att webbplatsens struktur och design är optimerad för sökmotorer.

SEM, eller Sökmotorsmarknadsföring, är en bredare term som omfattar både SEO och pay-per-click (PPC) annonsering. Förutom att optimera en webbplats innehåll och struktur, innebär SEM också att man placerar betalda annonser i SERP. Detta tillåter företag att öka sin synlighet på sökmotorns resultatsidor, både genom organiska sökresultat och betalda annonser.

Kort sagt, det största skillnaden mellan SEO och SEM är att SEO är en specifik metod för att förbättra en webbplats synlighet i organiska sökresultat, medan SEM omfattar både SEO och PPC annonsering.

Ett förstoringsglas som symboliserar SEO

Sökmotorns historia

Sökmotorns historia går tillbaka till 1950-talet, då det första sökmotorsystemet utvecklades vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det här systemet, som kallades ”Semantic Information Retrieval System”, var en pionjär inom området och använde sig av semantisk analys för att hitta relevant information i en databas.

Under 1960-talet började andra forskningsinstitut och universitet utveckla sina egna sökmotorsystem, och tekniken blev alltmer avancerad. På 1970-talet utvecklades flera olika sökmotorer, men det var först på 1980-talet som sökmotorn blev en viktig del av internet.

Under 1990-talet exploderade användningen av internet, och sökmotorer blev en allt viktigare del av det digitala landskapet. Det var också under den här tiden som flera stora sökmotorer som Yahoo! och Google lanserades, vilka blev ledande inom området.

Sedan dess har sökmotorer fortsatt att utvecklas och förbättras, med större fokus på användarvänlighet, personalisering och kunskapsbaserad sökning. Idag är sökmotorer en viktig del av våra digitala liv, och hjälper oss att hitta information snabbt och enkelt.

Kontakta oss

Vill ni ha hjälp med er marknadsföring
eller höra mer om våra tjänster?